HAR DU DEN HASTIGHETEN DU TRENGER?

FLERE PÅ NETT SAMTIDIG: Det er stadig vanligere å sjekke sosiale medier, surfe, jobbe eller se serier samtidig som tv. Når flere bruker nettlinjen samtidig, strømming brer om seg, videokvaliteten øker og du stadig kobler flere smarte produkter på nettet så krever det mer av bredbåndslinjen din.

Høy fart på bredbåndet er en forutsetning for hverdagslykken når en stadig økende andel av familiens forbruk av underholdning foregår på de mange enhetene tilknyttet internett.

Alt du elsker å gjøre på nett – som strømming av filmer og serier, surfing på blogger og nettsider, og gaming, er avhengig av en god og rask internettforbindelse. Uten tilstrekkelig internetthastighet, går alt tregere. Lite er mer irriterende enn å vente lenge på treg nedlasting av favorittfilmen eller å få strømmingen av den siste Vikings-episoden forstyrret av hakking, stopp og redusert bildekvalitet.

Les også: Tipsene for mer stabilt nett hjemme

Full fart på nett for alle samtidig

De seneste årene har norske husholdninger opplevd en nærmest eksplosjonsartet vekst i antall internettavhengige duppedingser. Dermed har behovet for økt hastighet og kapasitet på bredbåndslinja vokst voldsomt, forteller Gets bredbåndssjef Frode Elverum.

– Det er ikke uvanlig at en familie har 3-4 PC-er og tilsvarende antall telefoner og nettbrett som skal brukes på nett samtidig. I tillegg har mange både spillsystemer som Playstation og X-Box, Apple TV, Chromecast, Sonos, kameraovervåkning, panelovner, kjøleskap, lys- og varmestyring og dørlåser som alle er koblet til internett og må kunne fungere uavbrutt og samtidig, sier Elverum.

Når man legger sammen alle disse enhetene, er det ikke uvanlig at en familie kan ha over 20 enheter som skal fungere på nett samtidig.

Bedre videokvalitet krever høyere bredbåndshastighet

Frode Elverum, bredbåndssjef i Get

Frode Elverum, bredbåndssjef i Get

I årene som kommer vil det bli stadig flere enheter som skal kobles til nett. I tillegg har de store leverandørene av videoinnhold allerede begynt å benytte en ny standard for video med mye høyere bildeoppløsning, såkalt 4K Ultra-HD. Dette gir økt bildekvalitet, men krever også fem ganger så mye hastighet av din bredbåndsforbindelse. Nye Apple TV, Chromecast Ultra og PlayStation 4 Pro, kan alle strømme 4K video til TV-en din allerede i dag. Nå har også de aller fleste Smart TV-er som blir kjøpt rundt om i landet nettilkobling og 4K-oppløsning. Da blir det viktig at bredbåndslinjen har kapasitet og hastighet nok til å håndtere videostrømmer i den gode kvaliteten.

– For Get er det viktig å tilby produkter som sikrer dagens og fremtidens kapasitetsbehov slik at kundene kan gjøre alt de ønsker på internett uten forsinkelser, sier Elverum.

Les også: Slik får du mer ut av bredbåndet ditt