Brannvarslingen Get Safe reddet liv

Styremedlem Svein Drange i Kollen Borettslag

TRYGGERE MED GET SAFE: Styremedlem Svein Drange i Kollen Borettslag kan takke brannvarslingen Get Safe for at brannvesenet ble varslet slik at en beboer kunne reddes ut fra en røykfylt leilighet. Foto: Adam Read/Aptum

Da en beboer sovnet fra en gryte på morgenkvisten, ble brannvarslingen fra Get redningen. – Jeg anbefaler Get Safe for alle borettslag. Hos oss reddet brannvarslerne liv, sier styremedlem Svein Drange i Kollen Borettslag.

Rett før jul opplevde Kollen Borettslag i Vågsbygd utenfor Kristiansand det som for mange vil fremstå som det ultimate mareritt: Branntilløp om natten i en av leilighetene. Styremedlem i Borettslaget Svein Drange befant seg da ti mil unna på hytta si. Fordi Kollen Borettslag har Get Safe, en smart kollektiv brannvarsling fra Get, ble Drange vekket av telefon fra en døgnbemannet alarmsentral.

Brannvesenet varslet av alarmsentral

Alarmsentralen kunne melde om at brannvarsling var utløst på grunn av stor røykutvikling i en av leilighetene i borettslaget.

– Jeg fikk vite hvilken leilighet dette gjaldt, og jeg sa til vaktsentralen at de måtte varsle brannvesenet med en gang. Brannvesenet rykket ut, brøt seg inn i den røykfulle leiligheten, fikk liv i beboer­en og reddet ham, forteller Drange.

Ville ikke overlevd

Bare noen måneder før hadde Drange og hans styre sørget for at Kollen Borettslag, med sine 126 leiligheter fordelt på tre bygg, fikk installert den kollektive brannvarslingen Get Safe. Systemet består av røykvarslere som kommuniserer trådløst, slik at alarmen også utløses hos naboene når det er røyk- eller brannutvikling i en leilighet eller et annet sted i bygget. I tillegg går varslingen også direkte til en døgnbemannet alarmstasjon.

– Dette var første gang alarmen gikk i vårt borettslag. Og det var ingen tvil om at brannvarslingen her reddet liv, det var brannfolkene tydelige på. Det var så mye røyk at brannmennene sier at beboeren ikke hadde overlevd hvis de ikke hadde fått personen ut, sier Drange.

Les også: Alarmsentralen til Get Safe på vakt døgnet rundt for din trygghet

Styremedlem Svein Drange i Kollen BorettslagAnbefaler Get Safe for alle

For Drange oppleves det som trygt med et felles brannvarslingssystem der alle i borettslaget blir varslet når alarmen går ett sted. Konsekvensene kan fort bli omfattende for mange dersom et stearinlys brenner ned eller noen sovner fra en pizza i ovnen.

– Jeg anbefaler alle borettslag å montere et slikt anlegg som er tilknyttet en alarmsentral som også får varsling­ene. Det gir trygghet, og det er fremtiden. Det er ikke minst viktig i vårt borettslag med mange eldre beboere, sier Drange.

Som styremedlem synes han det er ekstra betryggende å ha en vaktsentral som følger med.

– Hvis alarmsentralen oppdager brann og røyk, så sender de ut brannvesenet. Det kan jo hende, slik vi opplevde, at personene i leiligheten ikke våkner. Og mange branner oppstår om natten, sier Drange.

Verdifull læring

For Kollen Borettslag ble brannepisod­en også nyttig for å se at anlegget og varslingsrutinene fungerte.

– Vi fikk sett at det fungerte og hva som kan bli enda bedre. Vi fant blant annet ut at vi ønsker flere røykvarslere i gangene og vi hadde konstruktive innspill til reaksjontiden. Derfor ønsket vi å evaluere hendelsen og følge dette opp samme med Get, sier Drange.

Kundeansvarlig for Get Safe i Kristian­sand Ole Martin Sønsteby mener det er viktig med grundige evalueringer sammen med kundene etter denne typen hendelser.

– Vi setter stor pris på innspillene fra Drange, som vi skal følge opp. Det er mye verdifull læring for oss i å evaluere slike hendelser grundig, sier Sønsteby.

Les også: Styret har juridisk ansvar for brannvern