Varm opp til en seriehøst fylt av mørke hemmeligheter med Sharp Objects

MATRIARKALSK MISNØYE: Patricia Clarkson og Amy Adams briljerer i samspillet som den fornærmede mor og den fortapte datter i den psykologiske sørstats-thrilleren Sharp Objects.

Med thrilleren Sharp Objects og high school-dramaet Heathers, har HBO Nordic satt tonen for en seriehøst fylt av mørke hemmeligheter og beksvart humor.

Med Get er HBO Nordic inkludert

  • Velg inn HBO Nordic i ditt tv-tilbud, uten ekstra kostnad, om du har Start
  • Du kan også få HBO Nordic fast inkludert ved å oppgrader bredbåndet til XL eller XXL (om du har Start) eller når du har både mobil, tv og bredbånd fra Get
  • Se HBO Nordic på Get nett-tv, Get-boksen eller med Get app for Apple TV, nettbrett og mobil
Med sommeren på hell, er det heldigvis mye innendørskos å glede seg til i det kommende høstmørket. HBO Nordic har flere store premierer på gang utover høsten. Og allerede nå kan du begynne å se de første episodene av to nye serier det har vært knyttet store forventninger til.

Alle gode ting er tre

Kritikerne har allerede rukket å trykke de første av de åtte episodene av Sharp Objects til sine bryst. Manusforfatteren bak filmsuksessen Gone Girl debuterer her i serieformatet med en mørk og uhyggelig psykologisk småbythriller. I den andre store sommerpremieren, Heathers, er det åttitallets High School-filmklassiker som har tatt veien til serieverden. Åttitallsintrigene er oppdatert med all den kløkt og ondskap sosiale medier tilfører den allerede nådeløse kommunikasjonen mellom amerikanske tenåringer. Som om ikke disse to nye kvalitetsseriene var nok, venter enda en skikkelig godbit i september. Jim Carrey er tilbake i sin første tv-serierolle på 20 år i Kidding.

Les også: Uhyggelig nytt perspektiv på utroskap med The Affair

Mørk sørstatsmystikk i Sharp Objects

ULMENDE SØRSTATSUHYGGE: Når en drapsgåte tvinger journalist Camilla Preaker til å returnere til hjembyen Wind Gap, blandes klaustrofobiske oppvekstminner med mystiske hendelser i serien Sharp Objects. Foto: HBO Nordic

Med Gone Girl fengslet forfatter Gillian Flynn thrillerelskende lesere og seere over hele verden. Både bok- og filmbransjen kunne gni seg i hendene over at det oppfinnsomme mord- og forsvinningsmysteriet ble en kassasuksess uten like. Derfor har forventningene vært store når HBO Nordic baserer sin nye serie Sharp Objects på den første romanen Flynn skrev. Her er det også et mord- og forsvinningsmysterium som tvinger journalist Camilla Preaker til å returnere til sin hjemby Wind Gap. Det vil med andre ord si dypt inn i sumpaktige amerikanske sørstatsmystikk og holdninger.

Ulmer under overflaten

Preakers oppveksthistorie veves raskt inn i hennes journalistiske undersøkelser av tenåringsmordene. Hennes eiekjære, kalde og kontrollerende mor, fabelaktig spilt av Patricia Clarkson, forsurer og skaper forvirring både i nåtid og om barndomsminnene. Den ytre kriminalhistorien utvikler seg i og rundt Preakers store hvite barndomshjem. Samtidig skaper summende gresshopper og den klamme sørstatsheten som glir over i spøkelsesaktige skygger på kveldstid, en dirrende psykologisk undertone. Vi opplever som Preaker en forvirrende følelse av at nåtid og fortid flyter i hverandre. Stemningen underbygges av leken klipping fra regissøren bak fjorårets store HBO Nordic-krimsuksess Big Little Lies.

Klisjeknuseren Amy Adams

Med alt annet denne serien har å by på, er det likevel umulig å komme utenom betydningen til hovedrolleinnehaver Amy Adams. Rollefiguren hennes kunne lett druknet i et hav av klisjeer. Vi møter en fordrukken og halvt mislykket journalist som roter rundt i fortiden sin, krimgåter og bunnen av tømte whiskeyglass. Men heldigvis er Adams en av de aller mest talentfulle fra sin Hollywood-generasjon. Dermed evner hun å tilføre så mye troverdighet til småbyklaustrofobien og uhyggen, at man svelger alt og gir seg hen.

Med Get er HBO Nordic inkludert

High school-drama i sosiale medier i Heathers

BEKMØRK SOSIAL MEDIEREALITET: Kultfilmklassikeren Heathers fra 1980-tallet har bevart den mørke humoren og lagt til nåtidens sosiale medie-filter på high school-dramaet fra Ohio. Foto: HBO Nordic

Serien Heathers er altså basert på en kultfilm fra åttitallet. Filmen er nå blitt så gammel (1988) at Winona Ryder, Christian Slater og Shannen Doherty den gang var tenåringer, slik karakterene de spilte. Gjennom de ti serieepisodene er den bekmørke humoren fra filmen bevart og et tjukt lag med sosiale medier-intriger lagt til. På Westerburg High School i Ohio, styrer den onde, sosiale mediedronninga Heather Chandler showet. Med seg på laget har hun en like fargerik som ryggradløs gruppe etterdiltere. Alle elever som ikke er inne med unge Chandler, risikerer i løpet av minutter å være uthengt for hundretusenvis av hennes følgere på Instagram.

Som en slags del av Chandlers entourage, er Veronica Sawyer i ferd med å gå lei denne hersingen. Dermed brygger det opp til en dramatisk konfrontasjon, som får uante konsekvenser. Som et lite nikk til originalen, dukker også Shannen Doherty opp i en mindre rolle.

Mer enn kødding med Carrey i Kidding

CARREYS MANGE ANSIKTER: Du kan forvente en komedie med alvorlige undertoner og en Jim Carrey som viser hvilken mangeslungen skuespiller han er når Kidding har premiere på HBO Nordic i september. Foto: HBO Nordic

De fleste har forhåpentligvis fått med seg at Jim Carrey er uendelig mye mer enn gummifjesene fra elleville komedier som Dum og dummere og Ace Ventura. Har du imidlertid ennå ikke sett ham i roller som Andy Kaufmann i Man on the Moon eller i vidunderlige vakre og forunderlige Evig solskinn i et plettfritt sinn? Da vil Carrey garantert overraske deg i den nye serien Kidding.

10. september vender Carrey nemlig tilbake til serieverden i samarbeid med den Oscar-vinnende regissøren fra Evig solskinn i et plettfritt sinn. Carrey spiller Mr. Pickles, et amerikansk barne-tv-ikon som fremstår som et forbilde for USAs unge tv-seere. Alle hans fabelaktige eventyr kan imidlertid ikke forhindre at virkeligheten med ett treffer ham hardt, i form av en familiær krise. Carrey får dermed muligheten til å utspille hele sitt brede register innen komikk og tragedie, som en godhjertet mann i møte med en kald verden.