Se årets julekalendere – fra bloddryppende krimkomedie til koselige klassikere

DU RØDE, BLODDRYPPENDE JUL GOD DAG: Glade jul, blodige jul når Sooth-slekten tas av dage én etter én i adventstiden i årets nye julekalender fra TVNorge.

Både store og små seere har mye å glede seg til i adventstiden. Tv-lukene i årets julekalendere fylles med både blodfersk tullekrim fra TVNorge og flere moderne klassikere fra NRK og TV 2.


Førjulstiden og desember er gjerne preget av forventninger blant store og små og mas og jag når gulvet skal vaskes og ved og gaver bæres inn. Hva er vel da herligere enn noen minutter sammen med ungene, med full utkobling i julekalendernes drømmeverden? Du kan blant annet velge mellom gjensyn med nisser og ”Bob, bob, bob!” i The Julekalender, juleforberedelser med Linus og de andre små og store i Svingen eller rykende fersk julekrimkomedie med noen av Norges fremste humorister. Lenger ned i artikkelen finner du oversikten over årets tv-sendte adventskalendere.

Se julekalendere hvor og når du vil

Årets blodigste adventnytt

Fra 1. desember byr de store norske tv-kanalene på julekalender med daglig nedtelling til julaften. Tradisjonen tro blir det gjensyn med flere kjente og kjære figurerer i klassiske kalendere som Jul i Svingen og The Julekalender. Bloddryppende nytt av året er imidlertid TVNorge sin storsatsing Jul i Blodfjell. Forventningene er store til denne krimkomedien innspilt på Dikemark psykiatriske sykehus. Også fjorårets norske suksess, Snøfall, kan sees i førjulstiden. Den finner du på dansk DR1, som Get-kunder enkelt kan velges inn når de vil.

Åpne tv-lukene når du vil

Litt julefred med tv-kalendere høres himmelsk ut, tenker du kanskje. Hadde bare ikke tidspunktet for Jul i Svingen krasjet så innmari med familiemiddagene. Slapp av, i år kan du nemlig se alle årets julekalendere akkurat når på dagen det passer deg best. Hvis du ikke har anledning til å se når kalenderne sendes på tv, kan nemlig du som er Get-abonnent finne frem alle julegodbitene i TV-arkivet. I år velger du med andre ord selv når dagens tv-kalenderluke skal åpnes.

 Slik ser du julekalenderne når det passer deg


Jul i Blodfjell – TVNorge kl 19.45 (første episode kl 19.30)

Med daglige kalenderdrap har TVNorge funnet en ny vri på den tradisjonspregede kalendersjangeren. Vi inviteres inn i kampen om søkkrike onkel Konrads arv når medlemmene i den dysfunksjonelle Sooth-slekten samles til julefeiring på høyfjellshotellet Blodfjell. En mystisk morder sørger for at hver dag i kalenderen byr på et nytt og bloddryppende drap. Mange av Norges beste humorister som Jon Øigarden, Atle Antonsen og Lene Kongsvik Johansen står på rollelisten. Og med masser av komisk underholdning, er dette på tross av en skummel innpakking underholdning velegnet for hele familien, ifølge TVNorge.

Jul i Svingen – NRK Super kl 18.00

For fjerde gang siden 2006 får vi følge Linus og vennene hans når de gjør seg klare til jul. Alle de kjente og kjære karakterene fra Linus i Svingen er med. Nedtellingen til jul byr på både jakt på årets julegran, pepperkakebaking, skistafett og bråk om en snøborg med Sletta-gjengen. Serien betyr også gjensyn med en pur ung Ina Svenningdal som supertøffe Åsa. Svenningdal er i dag bedre kjent som ”Jente-Chris” fra NRK-suksessen Skam.

NRK sender også svenske Emblas saga kl 18.30 og danske Tidsreisen kl 18.55 som adventskalendere på NRK Super.

Snøfall – Dansk DR1 kl 19.30

Denne norske, superspennende serien om Selma som har mistet foreldrene sine og på magisk vis havner i Snøfall, ble i fjor tidenes mest populære NRK-kalender. I år får danske tv-seere gleden av å følge Selmas jakt på julenissen Julius. At det sendes en utenlandsk og ikke dansk julekalender på DR1, har kuriøst nok skapt til dels sterke forhåndsreaksjoner blant danskene. For norske seere betyr dette uansett muligheten til et gjensyn med Snøfall på kanalen DR1.

Slik velger du kostnadsfritt inn dansk DR1 i din kanalpakke.

Tinkas juleeventyr – Dansk TV 2 kl 20.00

Dansk TV 2 byr på en helt ny julekalender der det garanteres både magi og nisser i bøtter og spann. Vi får følge nissepiken Tinka i hennes jakt på å bli en ekte nisse, noe som selvsagt ikke foregår helt uten komplikasjoner.

Slik velger du kostnadsfritt inn dansk TV 2 i din kanalpakke.

Jakten på tidskristallen – Svensk SVT1 kl 18.45

Også svensk tv byr på en av året rykende fersk julekalender. På SVT1 er onde krefter sluppet løs som vil stoppe tiden på lille julaften. Det blir tre barn på internatskolen Framtidsakademien som får oppgaven med å hindre at det blir full stopp før julaften. Serien ble også nylig avdødde Rikard Wolffs siste filmrolle.

Slik velger du kostnadsfritt inn svensk SVT1 i din kanalpakke.

Nils Holgersson – Boomerang kl 16.00

Den populære, nordiske barnefortellingen som er basert på Selma Lagerlöfs klassiske bok Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige er tilbake. Serien, som har premiere på Boomerang som julekalender, handler om den uvørne og dristige gutten Nils, som er litt av en opprører mot autoriteter. En dag gjør den rampete alven Athanor ham om til et miniatyrmenneske. Da oppdager Nils at han kan snakke med dyr. Og han får en ny venn: Martin gåsekar. Sammen med sin trofaste nye venn begir Nils seg ut på en helt forunderlig reise i følge med villgjessene.

Slik velger du kostnadsfritt inn Boomerang i din kanalpakke.

The Julekalender ­– TV 2 Zebra kl 19.20

”Bob, bob, bob”! Slike uttrykk blir det førjulsstemning av når TV 2 Zebra igjen byr opp til støveldans i The Julekalender. I den smått absurdhumoristiske kalenderklassikeren som hadde premiere i 1994, møter vi tre nisser på jakt etter nøkkelen til en spilledåse. Med stuen til trønderparet Olaf og Gjertrud Sand som begivenhetenes sentrum, utfordres nissene i sin jakt også av en skummel figur, nåsåen Benny. Herlig annerledes avkobling i julestria, like mye for voksne som barn.

Julefergå – TV 2 Zebra kl 19.00

TV 2 Zebra byr på enda en humoristisk juleklassiker til glede for nye og gamle seere. Handlingen foregår delvis over vannet i fergen MF Svelå og under vann i et skipsvrak. Tre cubanere som gikk ned med en gullskatt om bord, har overlevd 50 år i en luftlomme. De får blant annet besøk av en fryktinngytende mann på jakt etter gullskatten. Mye musikk, spøkelser og absurd undersjøisk humor skaper god førjulsstemning langs kysten av Sunnmøre.

Jul i Skomakergata – NRK nett-tv

Juleklassikeren over alle juleklassikere med Henki Kolstad som Skomaker Andersen, er i år tilgjengelig på nett-tv fra NRK. Tøfflus og skomaker Andersen sliter fortsatt like mye som ved premieren i 1979 med både førjulsstri og et par småsko uten eiere. Kjenningsmelodien og synet av snøfallet på trammen til skomakeren er nok til å skape julestemning for de med oppvekst på 1980- og 1990-tallet.