Sex-klassikeren som aldri går av mote

Sex and the City

SKÅL FOR SINGELLIVET!: Aldri har noen fått livet med høye drinker og sjekking i New York til å se mer forlokkende ut enn Miranda, Samantha, Charlotte og Carrie i HBO-serien Sex and The City. Foto: HBO Nordic

20 år etter premieren oppleves New York girlpower-serien Sex and The City like fabelaktig underholdende og minst like relevant. Også for gutta!

Med Get er HBO Nordic inkludert

  • Velg inn HBO Nordic i ditt tv-tilbud, uten ekstra kostnad, om du har Start
  • Du kan også få HBO Nordic fast inkludert ved å oppgrader bredbåndet til XL eller XXL (om du har Start) eller når du har både mobil, tv og bredbånd fra Get
  • Se HBO Nordic på Get nett-tv, Get-boksen eller med Get app for Apple TV, nettbrett og mobil
Allerede nå stiller du deg kanskje et helt betimelige spørsmål: Hvorfor skal jeg bruke tid på en serie fra 1990-tallet? Ukentlig pøses det jo ut nye kvalitetsserier på strømmetjenester som HBO Nordic. Men svaret på hvorfor du skal se Sex and The City nå er veldig enkelt: Det finnes ikke en mer perfekt serie hvis du vil drømme deg bort til et glamorøst liv i verdens kuleste by. Og hvem vil ikke det? Er du likevel ikke helt overbevist? Da gir vi deg enda noen grunner til at du og typen/dama/venninnen/kompisen bør sette av helgen til å binge dere gjennom det fasjonable New York-livet på 1990-tallet, guidet av it-girl Carrie Bradshaw.

Les også: Handmaid’s Tale, så mørkt at det gjør vondt – og godt

Det perfekte firkløver å bli glad i

Alle jenter drømmer om å henge med en venninnegjeng som seriens firkløver. En av seriens styrker, er at man gjennom mange sesonger følger gjengen så tett og blir så godt kjent med alle deres særheter at de til slutt nærmest oppleves som gamle venninner.

Sex and the City

FORMIDABELT FIRSPANN: Forretningsadvokaten Miranda, kunsthandleren Charlotte og PR-sjefen Samantha bidrar gjennom sine ofte kortvarige affærer med menn, til at sex-spaltisten Carrie har mer enn nok å skrive om. Foto: HBO Nordic

Det gjelder ikke minst gjengens ubestridte leder Carrie, spilt av Sarah Jessica Parker. Hun er fashionistaen og den faste sexspaltisten i The New York Star, på søken etter den store kjærligheten. Ettersom den lar vente på seg, fyller hun tomrommet med like mange dyre skopar som billige one night stands. Det er imidlertid PR-sjef Samantha Jones som sørger for at serien virkelig oser hete New York-netter. Med sine fantasifulle sexeskapader, slutter hun aldri å sjokkere den mer pripne kunsthandleren Charlotte York, som på sin side er på evig jakt etter den perfekte ektemann. Forretningsadvokat Miranda Hobbes er gjengens arbeidsnarkoman. Hun gjør gjengen komplett med tanke på at alle seere kan finne en karakter eller karaktertrekk å kjenne seg igjen i.

Det lages ikke slike serier lenger

På vei ut av 1990-tallet introduserte HBO serier som mafiaeposet The Sopranos, der karakterer med høy selvbevissthet mer enn gjerne reflekterer over livets mening. De siste årene har HBO Nordic bydd på stadig flere slike dyptgripende dramaer, som for eksempel dommedagsdystre The Handmaid’s Tale. Ikke et vondt ord om karakterer og serier med psykologisk dybde. Men innimellom dypdykk i mørke sinn, er det perfekt å drømme seg bort i det glamorøse og underholdende. Så sitter du igjen med en gladfølelse etter seriekvelden. Og da finnes det rett og slett ingen serier som kan måle seg med de beste dramakomediene fra New York på nittitallet.

Mens Friends gjorde at alle ville henge ut på en stamkafé ved Central Park med det unge vennekollektivet, fikk de outrerte karakterene i Seinfeld samtaler om ingenting til å bli det morsomste som er vist på tv. Når det likevel er sesonger av Sex and The City du skal binge i helgen, er det fordi denne serien byr på absolutt alt innenfor hver eneste av de rundt 25 minutter lange episodene; humor, sex, drama, kjærlighet og tragedie.

Les også: Hvilken lykke for den som ennå ikke har sett The Sopranos!

Sex uten Tinder

For de som ikke husker og kanskje ikke engang var født på 1990-tallet, vil sjekkescenene i Sex and The City kunne fremstå som noe fra en annen planet. Her snakker vi sjekking i baren, ansikt til ansikt og med gode, gammeldagse sjekkereplikker. Det er også vanskelig å skjønne i dag hvor kruttsterkt budskapet om frie kvinner som tok for seg på kjønnsmarkedet fremsto i en tid før sjekkeapper. Dette var tiden da både kvinner og tinder var noe menn mente de skulle bestige. Å vise kvinner som tok kontroll over eget liv og sexliv fremsto på dette tidspunktet rett og slett som kvinnefrigjøring. Det er interessant å se tilbake på for å skjønne hvor langt likestillingen på dette området har kommet de siste 20 årene.

BIG IN NY: Menn kommer og går, men den gåtefulle drømmemannen Mr. Big blir Carrie, spilt av Sarah Jessica Parker, aldri helt ferdig med gjennom seriene seks sesonger. Foto: HBO Nordic

Røyking på nattklubb

I 2018 har alt blitt så forbannet ordentlig og sunt. Derfor er det helt herlig å kunne tilbringe en hel kveld med Carrie på en sydende nattklubb, der drinkene er like lange som sigarene det dampes på. Og det beste av alt er at denne måten å gå på røykfulle nattklubber gjør at du slipper den grusomme lukten som satt igjen i klærne i ukesvis i tiden før helseminister Dagfinns røykelov. Det er i det hele tatt ekstremt fascinerende å kunne se på tidlige Sex and The City-episoder og registrere hvor mye som tross alt har endret seg de siste 20 årene. Men drømmen om å leve the high life i The Big Apple, den har forblitt uendret. Og det har sannelig også underholdningsverdien ved å se Carrie, Miranda, Samantha og Charlotte skåle over sine siste mannlige erobringer.

Les også: 5 gode og 1 mindre god grunn til å se Westworld nå