Uhyggelig nytt perspektiv på utroskap med The Affair

SOMMERENS BINGESERIE?: Fjerde sesong av utroskapsdramaet The Affair hadde premiere 18. juni, og alle de tre foregående sesongene ligger tilgjengelig på HBO Nordic. Foto: HBO Nordic

På jakt etter annen spenning enn den fotball-VM byr på? Da er timingen perfekt for å binge deg gjennom tidenes mest originale og uhyggelige utroskapsserie – The Affair, med ny sesongpremiere denne uken.

Med Get er HBO Nordic inkludert

  • Velg inn HBO Nordic i ditt tv-tilbud, uten ekstra kostnad, om du har Start
  • Du kan også få HBO Nordic fast inkludert ved å oppgrader bredbåndet til XL eller XXL (om du har Start) eller når du har både mobil, tv og bredbånd fra Get
  • Se HBO Nordic på Get nett-tv, Get-boksen eller med Get app for Apple TV, nettbrett og mobil
Du har selvsagt aldri vært utro. Men kanskje har tanken streifet deg, sjansen bydd seg eller fristelsen vært der? Suksesserien The Affair er i så fall den beste forebyggende medisin du kan ta dersom du aldri ønsker å bli bli forledet inn i slike fristelser. Men uansett om både tankene og samvittigheten dine skulle være gullende rene, er det all mulige andre grunner til å kaste seg over The Affair. Serien byr nemlig på noe av det mest intense, oppslukende og uhyggelige du vil strømme på svært lang tid. Det aller beste med serien er imidlertid et originalt og forfriskende fortellergrep som du antageligvis aldri har sett før. Før vi kommer til dette grepet, et par ord om handlingen, uten at du behøver å frykte for spoilere fra de tre første sesongene.

Flørt og fristelser

Allerede i åpningsscenen introduseres fristelsene for seriens hovedperson, den gifte familiefaren og gryende forfatteren Noah Solloway. Selv om på morgenkvisten klarer å motstå en flørtende invitasjon i det offentlige svømmebassenget, går det ikke lang tid før enda større faresignaler dukker opp i form av servitøren Allison Lockhart. Hun blir tilsynelatende hans femme fatale, idet hun serverer ham på den lokale Long Island-kafeen. Noah er på ferie i det vakre amerikanske kystlandskapet sammen med sin svært vellykkede kjernefamilie. Lokale Allison sliter på sin med ekteskapet sitt, etter at hun og mannen har opplevd en grusom tragedie. Hva som skjer videre, er det ikke verdt å avsløre for mye av. Annet enn at det på ingen måte går slik noen har planlagt, bare mye, mye verre. Hva som skjer er dessuten i denne serien helt opp til øynene som ser og sinnet som fortolker.

Les også: Bruk mobilen til å dele internett overalt i sommer

AIN’T NO CURE FOR UTROSKAP?: Hva som egentlig skjer første gang servitøren Allison møter gifte Noah med kona Helen og familien, er opp til øynene som ser og den selektive hukommelsen som forteller i utroskapsdramaet The Affair. Foto: HBO Nordic

Et helt nytt perspektiv (på utroskap)

The Affair tar nemlig helt fra første episode det geniale grepet å fortelle den samme historien og handlingsforløpet sett fra to ulike personers perspektiv. Vi ser først møtet mellom Noah og Allison og konsekvensene det får tolket gjennom hans blikk på situasjonen. Halvveis ut i episoden gjør vi et hopp tilbake i tid og får så følge opptakten til de samme hendelsene betraktet ut i fra Allison sitt ståsted. Slike hopp i tid og perspektiv kunne fort blitt både forvirrende og litt slitsomt å henge med på. I stedet oppleves det som intenst, urovekkende og utrolig spenningsoppbyggende, godt hjulpet av et fabelaktig manus fra skaperne bak serier som «House of Cards» og In Treatment».

Et mye farligere begjær

The Affair er altså en helt annen type utroskapsfortelling enn 1980-tallets store knivdrama i badekaret, Farlig Begjær. Der går karakteren til Glenn Close bananas, etter en affære med en gift mann spilt av Michael Douglas. Likheten med The Affair er at Noah Solloway akkurat som Michael Douglas sin karakter Dan Gallagher, vikler seg inn i noe han ikke aner konsekvensene av gjennom sin utenomekteskapelige eskapade. Farlig Begjær er imidlertid en thriller med dramatisk musikk og alle ingredienser som bygger opp til at cracy bitch skal hoppe frem fra bak hjørnet. I The Affair kryper uhyggen og den nedtonede musikken i stedet gradvis inn under huden på deg. Og før du vet ordet av det, er du som Noah og Allison fanget av nettet av løgner, mistro og handlinger du ikke aner konsekvensene av.

ANTIHELT: Dominic West, mest kjent som politimannen McNulty fra The Wire, viser i rollen som Noah Solloway at han fortsatt er en jævel på å spille karakterer litt ute å kjøre som stilles overfor tøffe veivalg med store konsekvenser. Foto: HBO Nordic

Les også: Sex-klassikeren som aldri går av mote

La deg ledes med inn i utroskapen

I mangel av et mindre jålete ord, må både serien og stemningen i den karakteriseres som suggererende. Gir du The Affair noen episoders tålmodighet, trekkes du sakte inn i en form for psykologisk tilstand der du lever deg inn i Noah og Allisons liv og lunefullhet.

NB! En liten advarsel

Som tilfelle er med mange av kvalitetsseriene fra HBO Nordic, krever også The Affair et par episoders tålmodighet for å komme inn i seriens fantastiske univers. Serien er såpass originale og lite sammenlignbar med mye av det du har sett før, at den er vanskelig å putte i noen bås. Dette er for eksempel kanskje ikke førstevalget dersom du har invitert til en romantisk bingekveld. Og det er heller ikke et opplagt valg dersom du er på jakt etter actionfylt yippie ki-yay-underholdning. Men dersom du har halvannen time til overs en kveld, kan vi love deg at du ikke slipper ut igjen av Noah og Allisons verden før du har fortært tre og snart den fjerde kommende sesongen.

Fjerde sesong av The Affair hadde premiere på HBO Nordic 18. januar, nye episoder slippes ukentlig.

Les også: Slik kommer du i gang med HBO Nordic-serier